joosepPüha Joosep (kelle pühakupäev ja Kiriku suurpüha eile oli) on esimesi pühakute reas, Avila Püha Teresa järgi eriseisuses Neitsi Maarja järel esimene. Loodud, pärispatuga inimene, kellele anti üles kasvatada Jumala Poeg, juhendada ja õpetada teda, juhtida ja valitseda peret, milles kasvab tema enese ja kogu inimkonna Päästja. Nagu rõhutab ka Pühakiri, valis Jumal alluda oma maistele vanematele kogu oma nooruspõlve. Paavst Emeritus Benedictus XVI aga toob välja, et Püha Joosep oli täiuslikem Ettehoolduse usaldaja ajaloos. Seaduse ja ühiskonna silmis vääritus olukorras uskus kõhklematult ingli ilmutust ning täitis nurisemata enesele seatud tohutut ülesannet. Elas “väikese”, tagasihoidliku, täiesti tavalise elu, olulise tähelepanuväärse draamata. Tegi puutööd, hoolitses pere eest. Ei äratanud kedagi surnuist, ei teinud pimedaid nägijaiks ning suri vana mehena rahulikult – tähelepanuväärse märtrisurmata ning hingevaluta, mida aastaid hiljem pidi kandma Jeesuse Ema, nähes oma Poja ristisurma. “Väikese” tavalise elu – kangelasliku hariliku elu päev päevalt korduva rütmi, lakkamatute kohustuste, vähenõudlikkuse, tagasihoidlikkuse, vaesuse elu. Meile kõigile kättesaadava teiste eest varjatud pühaduse “väikese tee” elu. Vankumatus armastuses, usalduses ja usus. {…} Mis puudutab Püha Joosepi päeva tähistamist, siis võiks arvata, et ta oli itaallane. Nii tähtis pühak on ta itaallastele, et lõviosa selle püha juurde käivaid traditsioonilisi sööke on itaalia päritolu. Meie tegime juba teist aastat tuntud itaalia maiustust Fritelle di San Giuseppe, mis sisuliselt on friteeritud ja maitsestatud riisipudru pallikesed. Väga maitsvad! Sel aastal tuli mul puder vist pisut liiga sõmer, mistõttu pallid olid üsna krõbedad (eelmisel aastal olid palju pehmemad), aga keegi sööjatest igatahes ei kurtnud. Kui kasutada riisipiima ja miks mitte ka riisi- vm jahu, saab soovi korral pallikesed timmida piima ja/või gluteenivabaks! (mõnel paast või tervis nõuab, noh!) OLYMPUS DIGITAL CAMERAFritelle di San Giuseppe retsept siit 2,5 klaasi piima või riisipiima 1 klaas pudruriisi pisut soola 1/4 tl vaniljesuhkrut veerand klaasi suhkrut (kui riisipiima kasutad, pole vaja panna – on niigi magus) 2 muna 1-2s pl jahu 1 tl küpsetuspulbrit 2 spl brändit ühe apelsini koor 3 spl rosinaid 3 spl piiniapähkleid (mina kasutasin päevalilleseemneid) õli friteerimiseks tuhksuhkrut Kõigepealt valmista puder. NB! See peab enne järgmist etappi täielikult maha jahtuma, mistõttu katsu see aegsasti valmis teha! Pane riis piima, soola ja suhkrutega potti ja keeda pudruks. Kui puder on jahtunud, sega sisse ülejäänud ained – munad klopi enne lahti. Aja õli kuumaks ja küpseta selles saadud segu teelusikatäite kaupa, kuni pallid on kuldpruunid. Pane köögipaberile nõrguma, siis puista tuhksuhkruga üle ja serveeri. P.S. Hästi pilkupüüdvad veriapelsinid, eks! Maitsevad nagu apelsinikomm…

Advertisements