IMG_20131224_154739Enesestmõistetavalt käivad jõulude juurde kõiksugu maiustused. Nii palju, kui meie kohalikest traditsioonidest üldse kirjandust on (ja nii palju, kui mina sellest näinud olen), tunduvad Eesti jõulude juurde käivat kõiksugu küpsised – saksa kombe järgi, kus vähemalt tosinat sorti maiustuste all lookas kandikud peaks kõiki pindu katma kogu jõuluaja (vähemalt kolmekuningapäevani). Aga edasi ja pidulikumalt? Pehme piparkook? Midagi pohladega? On meil üldse mingit koogilist magustoidutraditsiooni?

Inglise kultuuriruumis on asi lihtne elik kompleksne – jõulupuding, puuviljaseguga pirukakesed, jõulukook. Kõigist neist põgusalt eelmisel aastal kirjutasin.

Esimest kahte nimetatutest viitsin-jaksan teha umbes üle aasta, kolmas aga on jõuluaja menüüs alati, sagedamini isegi kaks korda. Puuviljakook on minu meelest parimat sorti kook – rammus, maitseküllane, mure ja üldsegi üldsegi mitte igavalt saiane (mis on minu isakodu tähtsaim nõue pagaritoodetele). Ja sel aastal katsetatud lõunaosariikide jõulukook või teisisõnu must puuviljakook on võrdseim võrdsete seas!

Ääremärkus: kuidas ma tean? Sest retseptis on tainast suure vormi jagu ja mina eelistan teha väikse koogi – on ilusam. Ülejäägi panin muffinivormidesse ja seetõttu oleme seda juba degusteerinud! Ja ääremärkus kaks: pilt on illustratiivne, sest selleaastane esimese jõulupüha kook on küll juba valmis, aga veel kaunistamata. Ta on pildil olevast tumedam.

Nagu eelmises postituses mainisin, tegin sel aastal esimest korda jõulukoogi nädal aega ette – et koormust jaotada. Inglismaal ja Ameerikas on kombeks see juba kuu aega ette valmistada ning seda siis iga nädal natuke kange alkoholiga toita, aga seni on mulle tundunud, et värske kook on ikka värske kook. Eks siis raporteerin, kui maitseme.

Nüüd aga on jõulud juba täitsa ukse ees ja kes täna-homme puuviljad rummi likku paneb, jõuabki parasjagu jõululaupäevaks koogi valmis küpsetada.

Lõunaosariikide jõulukook
(mugandatud Evelyn Birge Vitz’i raamatust “A Continual Feast”)

240ml tumedat rummi
650g erinevaid rosinaid
300g sukaati/ jõhvikaid (katsetan, sest lapsed on natuke toidutalumatud)
90g võid toatemperatuuril
200ml pehmet tumedat suhkrut
3 muna toatemperatuuril
300ml jahu
0.25tl soola
1tl küpsetuspulbrit
1tl kaneeli
1tl jahvatatud ingverit
0.5tl jahvatatud vürtsi
0.5tl jahvatatud nelki
0.5tl jahvatatud muskaati
80ml tumedat suhkrusiirupit

Kaunistamiseks:
1 purk aprikoosimoosi (umbes 350ml)
glace kirsse, pekaanpähkleid või kreeka pähkleid

Vala pool rummist puuviljadele ja lase öö läbi seista. Siis kurna (võib juhtuda, et kõik on sisse imendunud) ja sega veerandiga jahukogusest.

Soojenda ahi 160 kraadini.

Hõõru või suhkruga kohevaks, lisa ükshaaval munad. Sega kuivained kokku. Lisa jahusegu, suhkrusiirup ja rumm vähehaaval ja taignat korralikult segamini kloppides munasegule (lugesin hiljuti, et kui taigen korralikult läbi segada, ei juhtu seda esteetilist õnnetust, et koogi keskmine osa kerkib kõrgemaks kui ääred – mis teeb kaunistamise keeruliseks). Siis lisa puuviljad.

Vala taigen ettevalmistatud lahtikäivasse vormi. Segu on tavalise (26cm?) vormi jagu, aga mina küpsetan väikses (20cm?), mis minu meelest annab kenama koogi. Ülejääki saab siis degusteerida! Küpseta 3-4 tundi. Kook on valmis, kui see on kuldpruun, keskele sisestatud puutikk tuleb puhtalt välja ning koogi pind kerge vajutuse järel kenasti tagasi vetrub.

Seejärel võib vajadusel koogi pakkida kahekordsesse küpsetuspaberisse ja seejärel foolimisse ja ootama panna või siis kohe kaunistada.

Kaunistamine:
Pane aprikoosimoos 4 supilusikatäie veega potti ning keeda, kuni see on paksenenud ja kogus poole võrra vähenenud. Hõõru moos läbi sõela ja määri üks kiht (umbes pool sellest) koogi peale ja külgedele. Tee kirssidest ja pähklitest peale kena kompositsioon ning seejärel tõmba peale teine kiht moosi. Lase tahkuda ja serveeri.

Advertisements